Kontakta oss
Nimble & co

Vi hjälper företag som vill stärka, utveckla och framtidssäkra sin digitala närvaro och därmed sin verksamhet. Vårt fokus är på företagets digitala närvaro, marknad och försäljning.

hållbarhetskommunikation

Hur kan företag bäst integrera hållbarhet i sin kommunikation utan att det uppfattas som oautentiskt?

I en tid där kunderna ställer allt högre krav på företags hållbarhetsarbete är trovärdighet avgörande. Hållbarhetskommunikation som känns äkta bygger förtroende, medan överdrivna eller ogrundade påståenden snabbt kan skada varumärkets rykte.

 

För att lyckas handlar det om att skapa en balans – att våga prata om hållbarhet på ett sätt som är både konkret och engagerande, samtidigt som man undviker att överdriva eller vilseleda. Genom att utgå från faktiska handlingar och transparens kan företag bygga en kommunikation som stärker relationen med kunderna och visar att hållbarhet är en central del av verksamheten.

 

Här är några nyckelprinciper som hjälper företag att utveckla en trovärdig hållbarhetskommunikation som  utgår från transparens, autenticitet och inkludering.

 

  1. Utgå från konkreta handlingar
    Din verksamhet ska ”agera hållbart och sedan kommunicera det”, inte tvärtom. Genom att visa upp era faktiska insatser och resultat blir kommunikationen trovärdig.

     

  2. Belys resan, inte bara resultaten
    Genom att dela era utmaningar och framsteg kan ni skapa en relation med konsumenterna, där engagemang för förbättring prioriteras.

     

  3. Undvik vaga eller missledande begrepp
    Ord som ”hållbar”, ”grön” eller ”klimatneutral” ska förtydligas med verifierbar information om produkternas verkliga fördelar och begränsningar.

     

  4. Kompensation leder inte till en hållbar värld
    Att klimatkompensera är vilseledande, det ger intryck om att vi kan fortsätta leva som vi gör utan att ta hänsyn till jordens begränsade resurser. Vi har tyvärr gått långt ifrån de ”klimatneutrala” och vi behöver satsningar som är regenerativa för miljön.

     

  5. Skapa en dialog med målgruppen
    Involvera era intressenter och lyssna på den feedback som kommer för att säkerställa att kommunikationen når ut rätt. Ett färdigt kommunikationsarbete är ett irrelevant kommunikationsarbete, håll er uppdaterade.

     

  6. Våga prata om produkten
    Lyft fram produkten och inte era hållbarhetsvisioner. Låt er produkt tala för sig, är den så bra som ni säger, så är den det.
Hållbarhetskommunikation-John Harfouche

Författare: John Harfouche

John Harfouche är en passionerad hållbarhetsentusiast med gedigen erfarenhet av ledarskap inom akademi, näringsliv, offentlig sektor och den idéburna sektorn. Han drivs av att skapa ett inkluderande samhälle där smarta lösningar och möjligheter står i fokus.

I dag arbetar John som projektledare på CSR Västsverige, ett av Sveriges största hållbarhetsnätverk och medlemsorganisationer. Hans roll innebär att stötta organisationens medlemmar och andra verksamheter i Västsverige i deras strategiska hållbarhetsarbete. Detta görs genom att facilitera nätverk och erfarenhetsutbyte, erbjuda kunskapshöjande insatser och interaktiva workshops samt ge expertstöd från organisationens kansli.

Johns arbete genomsyras av en stark övertygelse om att samarbete och gemensamt ansvar är nyckeln till en resilient och hållbar framtid. Med sitt engagemang och sin breda erfarenhet är han en viktig aktör i utvecklingen av hållbara och inkluderande lösningar i samhället.

Photo by No Revision.